Köszöntő

Kedves látogató!

Köszöntjük a XI. kerület 17. házi gyerekorvosi praxisának honlapján. Praxisgazdák: dr. Kutas Katalin és Hefler Enikő

2024. máj.1-től júl.30-ig és szept.1-dec.31. között tanulmányi és rendes éves szabadságon leszek, dr. Véber Orsolya fog helyettesíteni. Az orvosnak szóló e-maileket továbbra is a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. email-címre kérjük küldeni, sürgős esetben a doktornő a +36-30-558-1935-ös számon elérhető 8-16 óra között munkanapokon, ill. rendelési időben. A honlap és az időpontfoglalás, a rendelési idő, stb. nem változik.

COVID (2023. július update): világszerte megszűnt a COVID miazótti vészhelyzet, maszkviselés már az egészségügyi intézményekben sem szükséges. Havi néhány COVID-os beteg azért még van a praxisban, ezért  továbbra is javasolt légúti tüneteket mutató vagy lázas gyermeknél halmozódó esetekben, a felnőttek érintettsége esetén covid-teszt elvégzése diagnosztikus céllal. Közösségbe járó (bölcsis, ovis, iskolás) gyermekeknél, ha több beteg is van a csoportban, a közösségi terjedés megakadályozása miatt szükséges. A gyerekek többsége láz és szaglásvesztés nélkül, jó általános állapotban esik át a covidon, sajnos a felnőtteken jelentkező tünetek segítenek a leginkább a diagnózisban.... tudnivalók, protokoll, karanténszabályok itt.
Sürgős esetben, azonnali ellátásigény esetén amennyiben légzés, keringés, eszmélet van veszélyben, mentőhívás szükséges a 104, 112-es telefonszámon. Ha ekkora baj nincsen, 8-20 közt a Fehérvári úton van gyermekorvos, a 06-1-209-1328-as telefonszámon tudnak tőle segítséget kérni.
Köszönjük, hogy elolvassák és segítenek nekünk! Mostanában nagyobb közönségnek írogatunk, a koronavírus megelőzéséről, tesztelésről, otthoni ellátásról itt javaslom, hogy olvassanak: https://www.facebook.com/BiztosKezekAlapellatoGyermekorvosokTarsasaga
  • Fontos:
  • A tudástárban való infókat el kéne sajátítani, mert segíthet (és mert mérges lehetek, ha nem... :) ), ld kicsit jobbra a lap szélén.
  • Praxis házirendje, praktikus és adminisztratív információk itt.
  • Már a facebookon is megtalálhat minket, kötetlenebbül, színesebben és naprakészebben.
  • Versenysportoló sportorvosi alkalmasságihoz nincs jogosultságom, sportorvos felkeresése szükséges.

A légúti betegségek megelőzéséről és a gyógyítás lehetőségeiről itt. Szeptembertől májusig érdemes szedni a D-vitamint,  1 éves kor felett 14 éves korig napi 1000 NE. Kamaszoknak, felnőtteknek napi 1500-2000 NE D-vitamin ajánlott, megfelelő kalcium-bevitel mellett. 1 éves kor alatt egész évben adni kell, napi 600 NE-t.

Ha kicsit melegebb van, jön a hányás-hasmenés, tudnivalók itt.
 
Szoptatásról, meg mindenféle babapocak-témáról itt tájékozódhat.
 
Ingyenes gyerekelsősegély-tanfolyam a Bethesda kórházban, jelentkezés itt. Kiscsoportos elsősegély-tanfolyamok, meg sok hasznos tudnivaló itt. Elsősegély-mobilalkalmazás pedig itt. Baleset-megelőzésről itt olvashat. Mérgező növényekről pedig itt. Ha hideg van, és fűteni kell, fennáll a szén-monoxid mérgezés veszélye. Aki nem távhővel vagy árammal fűt, (azaz gázzal, fával, szénnel), érdemes berakni egy CO-érzékelőt. Bővebben mérgezésről, kimentésről itt, megelőzésről itt.


 

Oltással megelőzhető betegségek:

Korrekt honlap a járványos agyhártya-gyulladásról (meningococcus okozta) itt. Oltásról itt olvashat.

Ha december-április közti időszak van, akkor van influenza is. A tömeget érdemes kerülni, gyakran kezet mosni, zsepit váltani. További tudnivalók itt.

A kullancsok okozta agyvelő- és agyhártya-gyulladás ellen érdemes oltani! Kullancs-csípés után 1 hónapig az első oltás nem adható, ill. az első oltás után 1 hónapig lehetőleg kullancs ne legyen a gyermekben. Bővebben a kullancs-csípésről itt, az oltásról itt.

Bárányhimlő is van, bővebben...

 Fontos:

 Nem vállaljuk a továbbiakban oltások beadását oltási könyv nélkül, mivel a rendszerünkben nem tökéletes a nyilvántartás, és baj lehet, ha ismét beadunk egy nemrég már beadott oltást (leginkább fokozott immunreakció: láz és duzzanat léphet fel), illetve oltási könyv nélkül már az ott vezetett oltások sem lesznek pontosak, mint azt az elmúlt hónapokban észleltük. Javaslom, hogy minden orvosi látogatáshoz hozzák el magukkal a kiskönyvet is. Az ajánlott oltások ismétlésének időpontját próbáljuk mindenkinek beírni a könyvébe, újabb figyelmeztetőt küldeni nincs kapacitásunk, általánosságban: kullancsoltás első évben 2x, majd 1 év, majd 3 év múlva esedékes, aztán 5 évente (Encepur, FSME). Járványos agyhártya-gyulladás elleni emlékeztető 5 évente javasolt (Neisvac, Menjugate, Meningitec, Nimenrix). Bárányhimlőből összesen 2 oltás kell, több ismétlés nem szükséges. Megértésüket köszönjük!

A hasznos tudnivalókat folyamatosan töltjük fel, ötleteket, észrevételeket szívesen látunk, a "Fórumban" biztosítottunk teret erre, és e-mailt is lehet írni.

Jó böngészést!