Hányás és/vagy hasmenés

A hányás-hasmenés leggyakoribb okai a vírus- (Rota, adeno, calici, stb) ill. bakterialis (Salmonella, Clostridium, stb) fertőzések. Egy alkalommal előforduló hányás vagy hasmenés előfordulhat komolyabb probléma nélkül is, pl. undorral elfogyasztott étel, kanyargós utazás vagy sok szőlő, must elfogyasztása után.

Azonban ha ismétlődik a hányás, vagy több, mint napi 3 (csecsemőknél 4) vizes, általában bűzös széklet jelentkezik, beavatkozásra van szükség, hiszen minél kisebb a gyermek, annál nagyobb a veszélye a kiszáradásnak.

Hányás:

Hányás esetén a gyermeket ne hagyjuk magára, ha fekszik, fordítsuk oldalra, figyeljünk rá, hogy ne lélegezze be a hányadékát! Hányás után a gyermek öblítse ki száját, de várjunk 30 percet, mielőtt itatni kezdjük. Ezalatt hűtsünk le egy pohár teát/limonádét/szűrt almalevet/oralis rehidráló folyadékot (Pl. Sodioral, Hipp-ORS, Normolyt-recept nélküliek), 2-8 C-ra. Ha letelt a 30 perc, lassan kezdjük el itatni a gyermeket (3 év alattiaknak 1 teáskanál- 5ml, nagyobbaknak egy evőkanál- 15 ml folyadékot adjunk 5 percenként). Anyatejes babákat anyatejjel érdemes táplálni, de szintén ugyanilyen kis mennyiségekkel. Amennyiben a gyermek újra hány, ismét várjunk 30 percet, hogy megnyugodjon a gyomra, mielőtt itatni kezdjük.

Amennyiben  1dl körüli mennyiséget sikerült már kanalanként bejuttatni, emelhetjük a mennyiséget 20-50 ml-re, de továbbra is a sokszor keveset elvet alkalmazva. Ha sikerült helyreállítani a folyadékháztartást, 4 óra múlva ehet is a gyermek.

Önmagában a hideg folyadékból a megfelelő mennyiség bejuttatása csökkenti a hányingert, általában külön gyógyszer nem szükséges. Amennyiben a hányás, hányinger elhúzódik, adható Daedalonetta kúp (receptköteles): 2-6 év között általában 1/2 kúp, max. napi 2x, 6-12 év között 1 kúp, max. napi 3x. 12 év felett Daedalon kúp v. tabletta adható (nem receptköteles). 2 év alattiaknak aluszékonyságot okozó mellékhatása (mely az itatást akadályozhatja) miatt nem ajánlom.

Ha már eszik a gyermek, probiotikumot érdemes adni a bélflóra mihamarabbi helyreállítására (Enterol vagy Bonolact Pro-Kid).

 

Hasmenés:

A híg, vizes, nagy mennyiségű hasmenés gyorsan nagymértékű só- és vízveszteséget okozhat, ezért oralis rehidráló oldattal (Sodioral,Hipp-ORS, Normolyt) érdemes itatni a gyermeket. Anyatejes babákat továbbra is szoptatni javasolt, a folyadékveszteséget oralis rehidráló oldattal mellépótolni javasolt. A nagyobb gyermekeket is érdemes etetni, általában jól tolerálják. Szigorú diétát nem érdemes tartani, főtt krumpli-tészta-rizs-főtt alma-főtt répa, főtt sovány hús általában jól tolerálható, de kis mennyiségben bármit ehet a gyermek.

Probiotikumot a hasi tünetek első napjától érdemes adni, pl. Enterol 2x1 tasak.

Jelenleg egyetlen "hasfogó" szer adható gyermekeknek (ez a Hidrasec, receptköteles), elsősorban nagyon tömeges, vizes, napi sokszor előforduló hasmenésekre javasolt. Széntabletta, Imodium, Reasec, egyéb hasfogó gyermekeknek nem javasolt!!

 

Mennyi folyadék hiányzik a gyermekből (azaz a kiszáradás):

Enyhe (testtömeg 5%-nál kevesebb): viselkedése normális, kutacsa fekve szintben van, nem süpped be. Keze meleg, ha megnyomjuk a körmét, 2 másodpercen belül visszatelődik vérrel. Bőre feszes, ha ráncba emeljük a bőrét (pl. megcsípjük a hasát, kézfejét), azonnal elsimul. Szeme nem aláárkolt, nyelve lehet kicsit szárazabb. Minimum 6 óránként van vizelete. Ez a fázis otthon kezelhető, testsúly kilónként 40-50 ml folyadékot (oralis rehidráló folyadékot) javasolt bejuttatni az első 4 órában, (azaz 10 kilós gyereknek 4 decilitert). 24 óra alatt 100-150 ml testsúlykilónként (10 kilós gyereknek ez 1-1.5 liter!) az alapfolyadékszükséglet, nagyon bő, híg hasmenés esetén székletenként plusszban testsúlykilónként 0,1 dl folyadék szükséges.

Mérsékelt (5-10%): elesett, fekszik, bágyadt. Bőre sápadt, szemei karikásak, nyelve száraz, bevont. Keze hűvös, körme 2-3 másodperc alatt telődik vissza vérrel. A vizeletmennyiség csökken, 6 órán belül egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés vizeletet ürít. Sürgős orvosi ellátás szükséges (1-2 órán belül háziorvos vagy ügyelet lássa).

Súlyos (10% felett): elesett, bőre szürkés-sápadt, a ráncba emelt bőr nem simul el, körme 3 másodpercnél lassabban telődik vissza, keze-lába hideg, kutacsa jelentősen besüppedt, könnye nincsen. Tudata zavart lehet. Azonnal orvosi ellátás szükséges (mentőhívás).


Mikor kell orvoshoz fordulni?

-ha a folyadékvesztés 5% feletti (azaz ki van száradva a gyermek)

-vagy nem itatható: több óra után is hány, nem hajlandó inni

-vagy romlik a hasmenés

-vagy erős hasfájása van, hasa deszkakemény

-vagy véres széklete van

-vagy 3 hónaposnál fiatalabb

-vagy bármilyen szempontból magas kockázatú beteg (cukorbetegség, szívbetegség, antibiotikum-kúra után, stb...)

 

A hányó, hasmenéses gyermek fertőz, közösségbe nem mehet a panaszok megszűnése után 24-48 óráig, otthon fokozott higiéné javasolt!