Influenzaoltás

2018/19-es influenzaoltás-szezon megkezdődött:

Az influenza egy légúti virusos megbetegedés, mely járhat enyhtől súlyos megbetegedéssel és időnként halálhoz vezethet. Nem azonos a megfázással. Az influenzára jellemző a hirtelen kezdet, hidegrázás, magas láz, izomfájdalom, fejfájás, torokfájdalom gyakran nátha nélkül és kifejezett gyengeség. Általában 1-2 hét alatt gyógyul. A vírus okozhat vírusos tüdőgyulladást, agyvelőgyulladást és izomgyulladást, néha pedig szepszist (vérmérgezést). Az immunvédekezést gyengíti (tapasztalatom szerint több hétre), ezért másodlagos bakterialis fertőzés könnyebben alakul ki: középfül-, arcüreg-, tüdő- és mellhártya-gyulladás nagyobb eséllyel lép fel az influenzát követően (addig egészséges, jó immunitású gyermekben is volt tüdőgyulladás influenzát követően a praxisomban).


A WHO ajánlása szerint azoknak fontos az oltás, akiknél magasabb a szövődmények előfordulása, illetve akik magas fogékonyságú családtagokkal rendelkeznek: így legfontosabb a terhes nők oltása (a babájukat is védi az oltás 6 hónapos korig), és kiemelten fontos a 6 hónapos-6 éves korú gyermekek, az idősek, a krónikus betegségben szenvedők és az egészségügyi dolgozók oltása.

 3 év felettieknek az ingyenes vakcina a 3Fluart, akinek jár, azok értesítése folyamatban van, de van bőven, ha szeretne valaki, akinek nem szóltunk, írjon e-mailt. A 3 fluart 3 influenzatörzs ellen véd, de kapható már 4 törzs ellen védő vakcina is: Vaxigrip tetra, aki biztosabb védelmet szeretne, szívesen felírom receptre- aki még nam kapott soha életében infuenza elleni védőoltást, és még nincs 9 éves, annak ismételni kell egy hónap múlva.

6 hó -3 év között: a krónikus betegeknek ingyen jár vakcina, Vaxigrip tetra (4 törzs ellen védő), aki úgy érzi, hogy jár a gyerekének, jelentkezzen (én is írtam listát egyébként ), ezt is annak, aki még soha nem kapott influenzaoltást, annak 1 hónap múlva ismételni kell. Az egészséges gyerekeknek is ezt az oltást javaslom. A 3 év alatti gyerekkel rendelkező szülőknek saját részre nagyon javaslom az oltást, keressék saját háziorvosukat/üzemorvosukat emiatt, a nagyobb testvéreket pedig én várom oltásra.

6 hónap alattiaknak influenzaoltás nem adható, a kiscsecsemők szüleinek, testvéreinek, nagyszüleinek is nagyon javaslom az oltást.

További információ az influenzáról: az ántsz honlapján 

 

Frissítve: 2018.dec.1.