Igazolás, avagy mikor nem kell orvoshoz menni

Az e-mailek szaporodásából úgy látjuk, hogy közeledik az igazolásosdi-időszak... akinek egészséges igazolás kell, hogy a csemetéje mehessen bölcsibe, oviba, és a gyereke jól van: aktív, eszik-iszik, nem volt az utolsó 24 órában lázas, hányós, hasmenős, nincs gennyes (sárga-zöld) orrfolyása vagy kötőhártya-gyulladása, nem köhög, nincs kiütése, az írjon e-mailt az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. -ra. Ezt követő rendelés alatt Enikő megírja az igazolást, és válaszol az e-mailre, ha már lehet  jönni a Fehérvári úti házi gyerekorvosi rendelőbe átvenni (8-20 között, és kérjük, hogy várják meg, amíg az ellátást kapó család  kimegy a rendelőből, és akkor kérjék el az asszisztenstől.) Időpont-foglalás nem kell emiatt, egészséges gyereket csak az igazolás kiadása miatt pedig nem szeretnék nézni (mivel ezután úgyis minden reggel a szülő dönt róla, hogy van-e olyan állapotban, hogy gyerekek közé mehet-e, miért nem lehet ezt rábízni már az első reggel is...)

A tanítási évben sem kell egyszerű, szülő által kezelhető betegséggel mindenképpen lejönni, kérhető igazolás emailen ilyenkor is, táppénz esetén pedig a kezdő napon és a záró napon írjanak e-mailt.

 

Mikor kell orvosi vizsgálat:

1 éves kor alatt a betegség első 24 órájában beszéljünk telefonon. 3 hónapos kor alatt lázas beteget néhány órán belül kell, hogy orvos lásson, 3-6 hónap kor között 39 fok feletti láz esetén kell sürgősen orvoshoz fordulni.

1 éves kor felett:

sürgősen (néhány órán belül, éljenek a mobiltelefonos elérhetőségemmel, mert ezért van!):

-ha nincs min. 6 óránként vizelete,

-fullad, sípolva veszi a levegőt,

-nyomásra el nem halványuló kiütése (bőrvérzése van),

-6 órán túl is hány

-véres széklete van

Nem sürgősen, de meg kell nézni,

-aki 2-3 napon túl is lázas,

-a köhögése Nasivin orrcsepp + orrszívás +hűvös szoba, - esetleg nurofen 2 napig terápia mellett nem javul 2-3 nap alatt,

-1 héten túl is hasmenése van.

 

Nem biztos, hogy kell orvosi vizsgálat, de nem mehet közösségbe:

-Sárga-zöld orrfolyás, kötőhártya-gyulladás lokalis antibiotikus kezelést igényel, receptkötelesek a szerek, írjanak e-mailt

-Fülfájás esetén nyálkahártya- lohasztó orrcsepp (Nasivin napi 3-4x), orrszívás gyakran, fülmelegítés, gyulladáscsökkentő (pl. Nurofen) 2 napig napi 2x javasolt, ha 24 óra alatt javulás nincsen, fülészet felkeresése javasolt (a Fehérvári úton van, beutaló nem kell, időpont igen).

-Bőreltérésekről javaslom, hogy fotót küldjenek, mielőtt a rendelésre bejelentkeznek (bárányhimlővel, kéz-láb-száj betegséggel ne fertőzzenek a váróban, meg van, amit jobb, ha bőrgyógyász kezel).

 

Melegen javaslom a tudástár böngészését (ld jobbra), ami abban benne van, azt hajlamos vagyok tudottnak venni :)

 

Frissítve: 2017. november 30.