Agyhártyagyulladás elleni oltások

Agyhártyagyulladás (meningitis)

Agyhártyagyulladás szó szerint az agyat körülvevő lágy burok és az agy közti térben kialakuló, általában gennyes gyulladás. Több kórokozó is kialakíthat itt gyulladást, ha képes átjutni a vér-agy gáton, ami 2 éves kor alatt eleve gyengébb. Az agyhártya közel van a középfülhöz, és az orr-garathoz is, az itt fellépő gyulladások esetén könnyebben terjedhet át a kórokozó az agyhártyákra.Az agyhártyagyulladás lefolyása nagyban függ a kórokozótól és a "fogadó szervezettől" is.

Van néhány kórokozó, ami kifejezett képességgel rendelkezik, hogy ép gát esetén is bejusson az agyhártyákra, és erős immunrendszerű emberben is súlyos fertőzést okozzon:

1. Pneumococcus (Streptococcus pneumoniae), aminek 13 törzse ellen véd a Prevenar13 oltás (2015. júl. 1-től kötelező, akinek kamaszgyereke van, és több kamasszal él együtt pl. kollégiumban, és nem kapott kiskorában, annak érdemes lehet beadatni).

2. Meningococcus (Neisseria meningitidis)

Ez a "klasszikus", járványos agyhártyagyulladás kórokozója. 2006-16. között évi 35-70 agyhártyagyulladásos eset fordult elő Magyarországon a teljes lakosság körében, amit ez a kórokozó okozott. A betegség sokkal gyakoribb 1 éves kor alatt, és halmozódást mutat a kamaszok között is. Sajnos a gyerekek között gyakori a hordozás: ennek során a torokban van a baktérium, tünetet nem okoz (még torokgyulladást sem), de ha romlik az immunvédekezés, vagy átadódik egy olyan személynek, aki védtelenebb, kialakul az agyhártyagyulladás, melyre jellemző, hogy nagyon gyorsan romlik, kb 15% halálozással jár, sok a következményeként kialakuló maradandó agykárosodás, a kéz-lábamputáció is.

A kórokozónak több törzse van, Magyarországon az elmúlt 10 évben az esetek kb. 60%-át a B, harmadát a C okozta, néhány esetben W, Y is előfordul. Sajnos olyan védőoltás, ami mindegyik törzs ellen véd kombináltan, jelenleg nem áll rendelkezésre.

 

C törzs elleni oltás: NeisVac-C, Menjugate, Meningitec ("ingyenes")

Több évtizede forgalomban levő oltás, 90%feletti hatékonysággal, nagyon ritka mellékhatás-profillal rendelkezik, én a NeisVacC-vel oltok, betegtájékoztatója itt. 1 éves kor alatt 2 oltás szükséges, melyet 3 és 5 hónapos korban javaslunk, emlékeztető oltás kell 1 éves korban, majd 5 évente. 2 éves kor alatt "ingyen" jár, a valóságban dobozdíjas, 300 Ft-ot kell fizetni érte. Ha az első oltást 1 éves kor felett kapja a páciens, csak 5 év múlva szükséges emlékeztető oltás. 2 éves kor felett a vakcina kb. 6950 ft-ba kerül, szinte mindig, minden patikában kapható.

Minden 25 év alatti ember számára javasolt. Az 5 év alatti gyerekek szinte mindegyike már be van oltva a praxisban a C típus ellen, de az iskolások közül sokan egyáltalán nincsenek beoltva, vagy 5 évnél régebben kaptak oltást. Kérem, nézzék meg az oltási könyvüket, és aki nem kapott oltást meningococcus-C ellen, gondolja át, és írjon nekünk e-mailt.

 

 

B törzs elleni oltás: Bexsero ("drága")


A meningococcus B típusa ellen 2014. nyara óta van forgalomban védőoltás Magyarországon, Bexseronak hívják. Kb. 2010. óta oltanak vele világszerte, 80% körüli a hatékonysága (mivel sokkal változékonyabb a B-törzs), gyakoribbak a mellékhatások (leginkább láz és izomfájdalom), betegtájékoztató itt.  

Az ajánlott fogyasztói ára 27.000 ft., előfordul a készlethiány (mivel az egész világon egy gyógyszergyár gyártja), a Viktória patikában érdemes megpróbálni (nem fizetett hirdetés :) ). Tartós készlethiány esetén az Európa patika  kb. 35.000 ft-ért behozza külföldről, általában 2 héten belül.

3-24 hónapos kor közt elkezdve 2 alapoltás min. 2 hó különbséggel (javaslom 3.5 és 6 hónaposan) + 1 emlékeztető oltás szükséges, 12-23 hónapos kor között. 2 éves kor felett 2 oltás kell.

B elleni védelmet a csecsemőknek és a kamaszoknak javaslom, a kollégistáknak, cserediákoknak mindenképpen.

 

... És még létezik a 4 komponensű vakcina is (Nimenrix, Menveo), ez a C, A, W, Y törzsek ellen véd, a B ellen nem!  annak ajánlott, aki nemzetközi közegben mozog (egy légtérben sok órát, egy tányérból eszik, puszilkodik, stb.... ), vagy tartósan külföldre megy, rutinszerűen eddig nem volt rá szükség.

Az infektológus véleménye itt olvasható.

 

Frissítve 2017. nov. 30.