Hogyan készüljünk az oltásra?

1. Bevezetés

Az oltások fontosak a legsúlyosabb betegségek kivédésében, viszont a legtöbb beadása tűszúrással történik, és némi fájdalommal jár. A szülők egy része emiatt nem adat be egyes oltásokat világszerte. A gyerekeknek joguk van a megfelelő védelemhez és a fájdalomcsillapításhoz is. A szülők attitűdje, viselkedése az oltások kapcsán nagyon fontos a gyerekeknek, mivel intenzíven figyelik a szüleiket, hogy bizonyos helyzetekben hogyan kell érezni és viselkedni. Vannak lehetőségeink arra, hogy a gyermek fájdalma csökkenjen az oltások kapcsán, ehhez adunk néhány ötletet az alábbiakban. Nyugodtan használjon közülük többet is a megfelelő hatás elérése érdekében.

 

2. A gyermek felkészítése az oltásra

Minden gyermeket szükséges felkészíteni az oltásra, fejlettségi szintjüknek megfelelően. A félelem növeli a fájdalomérzetet, ezért a felkészítés célja a félelem csökkentésével a fájdalom csökkentése.

-először is: ha kell, nézzünk szembe a saját félelmeinkkel, az oltás csak kicsit fáj és csak rövid ideig. Van, akinek egyáltalán nem fáj. Az oltás jó alkalom lehet arra, hogy gyakoroljunk kicsit az elkerülhetetlen, félelemmel és fájdalommal való helyzetekkel való szembenézésre, ami vsz a gyermekünk életében is elő fog fordulni. Ha nagyon félünk az oltástól, tűtől, akár adhatok oltást szülőknek is, hozott oltóanyaggal (pl. Diperte, influenza, bárányhimlő) és oltási könyvvel a gyermek jelenlétében (ölelésében)- működni szokott. Ha nagyon nem megy a saját félelmünk legyőzése, hívjunk erősítést az oltásfelkészítéshez és az oltáshoz is (pl. a párunkat).

-Az oltás napjának reggelén mondja el, hogy oltásra fognak menni, és hogy az oltás miért fontos, pl. hogy egészséges maradjon, megvédje egy nagyon súlyos betegségtől, és hogy fontos Önnek az ő jólléte, hosszú élete. Válaszolja meg a kérdéseit.

-mesélje el, hogy mi fog történni: először orvosi vizsgálat lesz (toroknézés, hallózás, pocaktapogatás), aztán anya/apa ölében baciirtós sprayvel lefújják a karját egészen fent a vállánál (2 éves kor alatt Pentaxim, Prevenar, NeisVacC, Bexsero, kullancs, influenza, hepatitis-oltások előtt a combját), aztán megkapja az oltást, ami kis szúróérzéssel jár. Majd kis vattát teszünk az oltás helyére (akinek lelkileg segít, rakhatunk sebtapaszt is, hozzák el magukkal a kedvencét), és választhat matricát, végül mennek játszani / fagyizni vagy sütizni / valami olyat csinálni, ami kis jutalom a gyerek számára és nagyon büszkék leszünk rá, hogy milyen ügyesen és bátran viselkedett.

-soha ne említse az oltást / szurit büntetésként.

-soha ne mondja azt, hogy nem fog fájni az oltás. Inkább mesélje el, hogy kis szúró, csípő vagy feszítő érzés lesz, és nem tart sokáig.

-meséljen egy olyan gyermekről, aki oltást kapott (mesekönyvből is lehet: 3-8 éveseknek: Finy Petra: A Doki-ügy, Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok kötetben A doktornéni táskája. 5-10 éveseknek Igaz Dóra: Holnapra kutya bajod, )- ha tudnak még, osszák meg velünk :) ). Hangsúlyozza, hogy milyen bátran viselkedett a nagyfiú/nagylány, aki oltást kapott, és hogy mi történt utána- közvetlen (matrica) és hosszútávú (egészség) jutalomban részesült.

-nézzenek meg közösen egy videót az oltásról (sajnos magyart nem tudok, de ez angol felirattal egész jónak tűnik: https://www.youtube.com/watch?v=4tpmiGFxRg4)

-ha nagyon fél, aktív szorongásoldás javasolt már jóval az oltás előtt, sőt akár konkrét oltás nélkül is:

-először is fogadjuk el az érzését ("látom, hogy nagyon félsz"), és legyünk együttérzők vele. Ne bagatellizáljuk el sem a félelmét, sem az oltást.

-Utána legyünk nyugodt magabiztosságot sugárzók (mint aki azt mondja a viselkedésével, hogy "nincs okod félni, én is és a doktornéni is nagyon szeretünk téged, vigyázunk rád és a legjobbat akarjuk neked, bár tudjuk, hogy egy picit fájni fog.").

-Harmadszorra kezdjünk el játszani a félelmet kiváltó dologgal: akár úgy, hogy a gyermek adja, és mi kapjuk az oltást, és nagyon viccesen menekülünk, tiltakozunk, jajveszékelünk tőle- cél, hogy mindketten nevetni tudjunk a helyzeten, aztán szerepcsere, és adjuk be mi nagyon viccesen az oltást (pl. hatalmas fecskendővel, kacskaringós úton teljesen lehetetlen helyekre), és ismételjük addig, amíg a gyerek kéri... már 1.5-2 éves korban is működhet (saját tapasztalat). Vagy rajzolhatunk az oltásról, nagyon viccesen, hogy az oltás hogyan csapja agyon a bacikat, vagy kitalálhatunk egy kétsoros mondókát oltás esetére, a lényeg, hogy saját, kreatív és vicces legyen (ld. Harry Potter mumuslegyőzés).

-és aztán adhatunk egy konkrét technikát a félelem/fájdalom legyőzéséhez a kezébe: kisebb gyereknek segíthet az, hogy annyira sírj/kiabálj, amennyire csak tudsz. Nagyobb gyereknek, aki nagyon fél, és az utcába se hajlandó bejönni, annak az "állj... mehet!" technika segíthet a megközelítésben: mindig annyira közelíti meg a félelem tárgyát, amit még el tud viselni, és ott várunk, amíg megnyugszik. Aztán megint jöhet egy kicsit közelebb. Az oltáshoz pedig otthon begyakorolhatjuk, hogy megfeszíti az összes izmát, kivéve a karjait, és tartja a feszítést mozdulatlanul 5-10 másodpercig, és közben, ha kell, kiabál vagy káromkodik. 10 éves kortól felfelé pedig az oltáshoz taníthatunk lassú ki- és belégzést, és/vagy a karizmok elengedését, és közben magunkban káromkodást. (Az oltás akkor nem fáj, ha az izom elernyedt és mozdulatlan.)

-"nehéz esetben" kérem, keressen meg az oltás előtt, hogy mit találjunk ki a félelem leküzdésére!

 

3. legyen nyugodt és biztassa gyermekét!

A következő viselkedés segít a kicsinek megnyugodni és biztonságban érezni magát:

-legyen nyugodt, mosolyogjon és beszéljen a szokásos hangján

-ne kérjen bocsánatot és ne használjon olyan szavakat, amik fájdalomról szólnak.

-ha félelmet érez, vegyen egy nagy levegőt és lassan fújja ki, ez segít megnyugodni

-az oltás után ölelje meg, dicsérje meg és jutalmazza meg gyermekét

 

4. Szoptatás vagy cukros vízzel itatás

Az oltás közbeni szoptatás csökkenti a fájdalomérzetet, ehhez a bölcsőtartás javasolt, a comb szabadon hagyásával:

Position of the baby for breastfeeding

2 éves kor alatt az édes folyadék itatása bizonyítottan fájdalomcsökkentő hatású. A síró vagy dühös gyerek megnyugtatására soha ne használjon édes folyadékot, ezt a módszert csak az oltás okozta fájdalom csökkentésére használja! Még szopizós csecsemők számára is inkább ezt javaslom, mint a szoptatást (könnyebben kivitelezhető, és biztosan nem asszociálja a szopihoz a fájdalmat).

A cukoroldat elkészítése: 1 teáskanál cukor 1 evőkanál (15 ml) vízbe. Az oldat adagolható kanálból, üvegből, fecskendőből, vagy ujjat, cumit belemártva is, 1-2 perccel az oltás előtt. A Rota-oltás önmagában képes az utána jövő injekció fájdalmát csillapítani (ezért is adjuk előtte).

 

5. Tartsa a gyermeket megfelelő testhelyzetben

A megfelelő testhelyzet megnyugtatja a gyermeket, biztonságérzetet jelent a számára és biztonságossá teszi az oltás beadását is.

-kiscsecsemőket hanyattfekve tudok biztonságosan oltani, ilyenkor bújjon hozzá, ölelje meg, fogja meg a kezét bátorítólag, és nyugodtan puszilgassa, beszéljen hozzá az oltás alatt. Oltást követően azonnal vegye fel függőleges testhelyzetben a vállára, és szoptassa meg.

-Ülni tudó gyermekeket (kb 6-9 hónapos kortól): vegye magával szembe az ölébe, megölelve (nem túl szorosan). Amelyik gyermeknek szüksége van rá, a segítő stabilizálja a könyökét.

Recommended positions for an injection in the arm

-a nem szorongó, nagyobb gyermeknél az ölben, de háttal pozíció vagy oldalt ülő testhelyzet szokott beválni. A bátor, kíváncsi gyermekek nézhetik is az oltás beadást (a kezem nagy valószínűséggel úgyis kitakarja), félelmi reakciót mutatóknak a fej elfordítása javasolt.

Recommended positions for an injection in the armRecommended positions for an injection in the arm

 

6. A gyermek figyelmének elterelése

Valószínűleg mi is megtapasztaltuk már, hogyha másra figyelünk, csökken a fájdalomérzetünk. Különböző életkorú gyerekeknél különböző elterelés működhet, nagyobbaknál érdemes is egyeztetni a gyermekkel, hogy mit szeretne csinálni, amíg kapja az oltást (tapasztalatom szerint ilyenkor is érdemes szólni, hogy most jön az oltás, vagy megkérdezni, hogy "mehet?", mert a hirtelen szúrás kedvezőtlen reakciót válthat ki).

-ha a gyermek nyugodt, az oltás előtt érdemes bevezetni a figyelemelterelést

-olyan figyelemelterelést érdemes alkalmazni, mely több érzékszervet (látás, hallás, tapintás) köt le, és amiben a gyermek aktívan részt vesz. Minél jobban bevonódik, annál kevésbé érzi a fájdalmat.

-a figyelemelterelő eszköz ne legyen az oltás útjában, és ne legyen túl nagy vagy nagyon hangos.

3 éves kor alatt: kedvenc takarója, plüssállata, játéka legyen a kezében. Érdemes megölelni és beszélni vagy énekelni vagy történetet mesélni közben, vagy felhívni a figyelmét valami érdekesre a szobában.

3-6 éves kor között: érdemes az indulás előtt közösen kiválasztani olyan játékot, amit magával hoz, vagy begyakorolni egy játékot, amit közben csinálhat (pl. buborékfújás vagy képzeletbeli gyertya elfújása). Lehet mobileszközzel, mesekönyvvel, érdekes történettel, viccel, az ő kedvenc elfoglaltságairól mesélni közben. Segítsük abban, hogy nyugodtan, lassan lélegezzen az oltás előtt/alatt, ez segít a relaxációban, akár együtt is lélegezhetünk.

 

7. Gyógyszeres fájdalomcsillapítási lehetőségek

Oltás előtt: lokális érzéstelenítés: Emla kenőcs (hazánkban nem kapható, Bécsből beszerezhető), oltás előtt 30-60 perccel érdemes bekenni és befedni az oltandó felületet. Sajnos nem megy elég mélyre a hatása ahhoz, hogy az izomba adott oltást hatékonyan érzéstelenítse, vérvételhez, branülkötéshez, subcutan injekciókhoz (MMR-oltás, bárányhimlő-oltás) viszont jó.

Oltás után: amennyiben az oltás helye fájdalmas, hideg borogatás, jégzselé (beborítva) szokott segíteni. Amennyiben nem elegendő, a megszokott fájdalomcsillapítója adható a gyermeknek (megelőző jelleggel nem javasolt, mert az oltás hatékonyságát rontja valamelyest.)

 

8. Oltás után

-ölelje meg/vegye fel gyermekét, dicsérje és jutalmazza meg! Legyen büszke a gyermekére és önmagára is, hogy aktívan tettek ma is az egészsége, jólléte megőrzése érdekében valami nagyon fontosat!

 

Források:

L. J. Cohen: Legyőzzük a félelmet! A gyermekkori szorongások kezelése a játékos nevelés módszerével

http://sante.gouv.qc.ca/en/conseils-et-prevention/gestion-de-la-douleur/

https://issuu.com/parentscanada1/docs/parentscanada-ad-feature-needles-do?e=32636145/58777569

https://scienceofmom.com/2015/08/23/5-evidence-based-tips-for-your-babys-first-shots/