Házirend, avagy hogy működik a praxis?

Praxisunk oep-finanszírozott, területi ellátási kötelezettséggel rendelkező házi gyerekorvosi praxis. A gyerekeket 0-18 éves korig (amíg a 19. születésnap el nem jön) láthatjuk el. 14-18 éves kor között felnőtt háziorvos is beveheti már praxisába a fiatalokat, 18 éves kor felett szükséges átjelentkezni, mert gyermek-ellátó helyre küldés (szakellátás vagy kórház) már nem lehetséges, a felnőtt-ellátókkal viszont nincs kapcsolatunk. A 19. születésnapjukon az OEP automatikusan kijelenti a gyermeket a praxisunkból. Akár "kiöregedés", akár költözés miatt kerül sor orvosváltásra, az új orvosnál történő jelentkezéssel kezdődik az átiratkozás. Aki, ha elfogadja a jelentkezőt (ha nem a területéhez tartozik, kapacitáshiány esetén nem köteles bevenni), ezt nyilatkozat aláírásával igazolja, melynek egy példányát megküldi nekünk, erre küldjük át postán a kartont.

Jelenleg kb. 800 gyermek tartozik hozzánk. Területi illetékességünk: Bartók Béla út (Gellért tértől majdnem a Móriczig) Kemenes u., Kelenhegyi út, Orlay u., Mészöly u., Mányoki út, Zenta u., Bertalan L. u., Budafoki út páratlan oldala kb. a Gellért tértől a Lágymányosi utcáig, és a Mandarin-kert, de a Szent Kristóf rendelő honlapján ellenőrizhető is.  Az új bejelentkezőket a rendelésen taj-kártyával, lakcímkártyával, oltási könyvvel, kórházi zárókkal várjuk előzetes időpontfoglalást követően. Területen kívüli családokat fogadni kapacitáshiány miatt fogadni sajnos nem tudunk, magánrendelés, várólista nincs. Ha hozzánk tartozó család lakcíme változik, kérjük szóljon, hogy megbeszélhessük a továbbiakat!

Az OEP  és az ÁNTSZ napi 8 óra munkát, ill. rendelkezésre állást vár el tőlünk, ezt hétfő-kedd-szerdán és pénteken 8-16, csütörtökön 12-20 óra közt biztosítjuk. Jelenleg a kerületben tisztázatlan, hogy 16-20 óra közt ki látja el a feladatokat, (gyerekügyelet a kerületben nincs), ezért általában ilyenkor is minket érdemes mobilon hívni, ha nem veszem fel, a Fehérvári úti házi gyerekorvosi rendelőben is tudnak tanácsot adni (06-1-209-1328). Amennyiben légzés, keringés, vagy eszmélet van veszélyben, a mentőket kell hívni (104)!

A betegrendelés a Fehérvári út 12. sz. alatt a Szent Kristóf szakrendelő épületében a földszinten a Móricz felőli részen működik, a rendelőn 2 másik orvossal osztozunk, így csak a saját rendelési időnkben tartózkodunk a rendelőben. A rendelő 8-20 óra közt van nyitva, házi gyerekorvosi rendelés folyik valamelyik szobában. Igazolásokat, recepteket itt tudjuk hagyni.

Egészséges tanácsadás a Keveháza u 10/Vahot utca 1. szám alatt található egészségügyi komplexumban található, 8 orvos osztozik egy rendelőn, így itt is csak rendelési időben vagyunk megtalálhatóak. Receptet, beutalót, stb itt hagyni nem tudunk. A kötelező oltásokat itt tároljuk, ha betegrendelésen szeretnének kötelező oltást adatni, min. 3 munkanappal hamarabb szóljanak előtte.

Az egészséges és a betegrendelés is csak időpontfoglalással vehető igénybe, amennyiben már nincs szabad időpont, de a gyermek állapota a következő rendelésig jelentősen romlana, telefonhívással tudunk megoldást (általában a rendelésre külön időpontot) találni. Lefoglalt időpont vagy sürgős esetben telefonos egyeztetés nélkül kérjük, ne jöjjenek be a rendelésre, mert ezzel a várakozás zsúfoltságának és időtartamának növekedésével nő a fertőzésveszély, (és romlik az ellátás színvonala is...) Elkülönítendő fertőző betegséggel (pl. covid, bárányhimlő, hepatitis-A) kérjük, a Móricz felől az elkülönítő ajtajánál csengetve jelentkezzenek vizsgálatra, a közös váróterembe ne jöjjenek be, és a vizsgálat is a fertőző helyiségben fog történni. A csengő időnként nem működik, ha 5 perc után nem érkezik senki, kérjük, telefonáljanak be a rendelőbe.

Ha az internetes időpontfoglalási rendszer nem elérhető (szerverkarbantartás, hackertámadás, stb), a betegellátás érkezési sorrendben történik, kapacitásunk nem lesz telefonon mindenkivel időpontot egyeztetni.

A legjobb ellátást a tárgyilag és személyzettel is megfelelően felszerelt rendelőnkben tudjuk nyújtani. A család otthonában látjuk el az újszülötteket, és sürgős szükség esetén a rászoruló gyermekeket is esetleg, melyet mobiltelefonon beszélünk meg, de ilyen esetben is inkább a rendelőben való találkozást szoktunk javasolni. A szükségességet orvosszakmai indokok alapján az orvos állapítja meg. (és kívánjuk, hogy soha ne legyen rá szükség! :) )

Az időpontokat igyekszünk tartani, de a munka jellegénél fogva csúszás előfordulhat, sőt, rosszul levő kis beteg esetében sorrend is cserélődhet. Néhány alkalommal megesett már az is, hogy olyan rosszullevő kisgyereket láttunk el, aki több, mint egy órát igényelt, mire stabilizáltuk, és a mentő el tudta szállítani. Ilyen esetekben kérjük megértésüket! Ha késésben vagyunk, annak általában szakmai oka van, nem társasozni szoktunk a bent levő gyerekekkel (sajnos...).

Kérjük, segítsék a munkánkat azzal, hogy felkészülnek a rendelésre: összeszedik a gyermek állapotáról a tényeket (mióta beteg, hányszor volt láza, kb milyen magas, mennyit ivott, mikor pisilt, milyen gyógyszereket kapott és mikor kérdéseket vsz. fel fogjuk tenni), felkészítik a gyermeket lelkileg a vizsgálatra (toroknézés, hallózás, pocaksimi vsz. lesz), könnyen hozzáférhetővé teszik a ruházatát (a kabátokat kérjük, hagyják kint), kérdéseiket, kéréseiket (táppénz!, recept, beutaló) átgondolják előre. A táppénz elindítása és lezárása érdekében aznap írjanak emailt az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. -ra, visszamenőleg táppénzt kiállítani nem tudunk (még ha orvosi vizsgálatra csak később kerül is sor). Kórházi tartózkodás idejére a táppénzes  papírt a kórház állítja ki, általában az osztályvezető főnővértől érdemes kérni.

A gyerekek gyakran betegek, mert most szokja az immunrendszerük a kórokozókat, (viszont ezért cserébe nagyon jól is gyógyulnak), a gyerekeknél a betegség hozzá tartozik a "normális üzemmódhoz", senki nem tehet róla, és a betegségek többségét megelőzni sem lehet, ne legyen bűntudatuk, és nem érdemes az okát sem keresni a gyerek betegségének... és ritka a súlyos betegség is, ha mégis kórházba kell valakit küldeni, próbáljuk szakmailag a legjobb helyre irányítani (sajnos kényelmileg, emberileg lehetnek problémák, de a magyar egészségügy nehéz helyzetéről szóló cikkek igazak.)

Adminisztratív és ráérős ügyekben (rendszeresen használt gyógyszerek, kenőcsök felírása, kitöltendő nyomtatványok, tudományos kérdések, stb) bizalommal forduljanak e-mailen hozzánk (a kapcsolat menüpont alatt), így azokat a rendelésen kívül meg tudjuk írni, a rendelés és tanácsadás szűkre szabott idejét a gyerekekre tudjuk fordítani. A kéréseket vsz. a következő rendelésen tudjuk megírni, de minden esetben várják meg az asszisztensünk válasz e-mailjét arról, hogy már kész van.  A szűrések, oltások miatt az asszisztensünk lehet, hogy kereste Önöket már telefonon, és elmentették a telefonszámát, de kérjük, telefonon ne keressék Enikőt, mert ennek nem ez a módja (és a munkaköri leírásában sincs benne, és felelősségileg sem jó megoldás.) A papírokat csak a Fehérvári úton a házi gyerekorvosi rendelőben tudjuk otthagyni. Más rendelési idejében is átvehető, munkanapokon 8-20 óra, pénteken 8-19 óra között. Kérjük, várják meg, amíg kijön a beteg, ne kopogjanak be. Ha nincsen bent beteg, az ajtó nyitvahagyásával szoktuk jelezni. Néha előfordul, hogy nem találják a megírt papírokat a kollégáink, kérjük megértésüket az ilyen esetekre, itt is emberek dolgoznak.

Orvosi problémákkal is lehet e-mailen keresni minket, 24 órán belül tudok válaszolni. Ha ennél hamarabb kell segítség, hívjon vagy írjon sms-t. E-mailen lehet fotót vagy videót is küldeni, ha az megkönnyíti a döntést (mms-t nem tud fogadni a telefonom). Messengert nem nézzük, viber, stb. nem áll rendelkezésre.

Felelősség: Munkánk során próbálunk szakmailag folyamatosan magas színvonalat nyújtani, elsősorban a gyermek, a család, másodsorban a közösség érdekeit tekintve. Mindent megteszünk, hogy az általunk ellátott gyermekek szülei elegendő információval rendelkezzenek ahhoz, hogy felismerjék, hogyha baj van, milyen segítséget tudnak nyújtani gyermeküknek, és ha további ellátásra van szükség, azt hol és hogyan kaphatják meg a leghatékonyabb módon. A legegyszerűbb ápolási feladatok ellátása (fájdalom- és lázcsillapítás, orrszívás, orrcsepp adása, folyadékbevitel biztosítása) orvosi tanácstól, vizsgálattól függetlenül szülői kompetencia, ha szükséges, avatkozzon be. A rendelőbe indulás előtt a fájdalom- és a láz csillapítása javasolt. A rendelőben a gyermekért (az adott gyermek orvosi vizsgálat idejét leszámítva) a szülő a felelős, és elvárjuk, hogy a gyermek vizsgálatánál, oltásánál a gyermekkel együttérzően működjön közre. A gyermek irányába mutatott agresszió gyermekvédelmi eljárást, az egészségügyi személyzet bántása rendőrségi eljárást, és a praxisból a gyermek kizárását vonja maga után. A gyermek elhanyagolásának, veszélyeztetésének, bántalmazásának gyanúja esetén kötelesek vagyunk jelezni a gyermekvédelemnek.

Mivel az emberi szervezetben zajló folyamatok komplexek, és egy adott időpillanatban látjuk a gyermeket, maximális gondosság mellett is előfordul, hogy az elsőre alkalmazott kezelés mellett a gyermek állapota nem javul, vagy romlik. Kérjük, hogy ilyenkor nálunk jelentkezzenek. Diagnosztikus és terápiás tévedés is előfordul, de az esetek többségében inkább a betegben zajló folyamat áll a háttérben  (pl. a kórokozó továbbterjedése ritka irányokba, korábbi vírusfertőzés bakterialis felülfertőzödése, nem megfelelő folyadékegyensúly). Kérjük, adjanak nekünk bizalmat akkor is, ha gyermekük nem gyógyul olyan gyorsan és simán, mint azt mindannyian reméltük. Amennyiben úgy érzik, hogy nem szolgálunk rá erre a bizalomra, akkor is javasolunk egy tisztázó megbeszélést, és ha nem sikerül a kapcsolatunkat rendezni, érdemes lehet a szabad orvosválasztás jogával élni, mert kölcsönös bizalmi helyzet nélkül a további együttműködés lehetetlen lesz... Ha jogaikban sérültek, betegjogi képviselőhöz, etikai ügyekben a MOK Etikai bizottságához, szakmai ügyekben a XI. kerületi Népegészségügyi osztályhoz lehet fordulni.

A további jó együttműködésünk érdekében köszönjük, hogy elolvasta és betartja házirendünket.

 

A munkánkhoz kapcsolódó törvények, rendeletek, jogszabályok, módszertani levelek, stb:

általánosságban:

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről (betegjogok 5-29. paragrafus, védőoltások 57-58., megelőző ellátások 78-82.)

 4/2000 (II.25.) EüM rendelet a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről

táppénz

védőoltások módszertani levele

gyermekvédelem módszertani levél